Eigen baas

Wat is dat toch? Overal waar je komt, hoor je mensen die het niet meer trekken. Ze snakken naar vakantie of even helemaal niets. Als ze het dan hebben over vakantie, wordt bijna met schaamte gezegd, dat ze maar naar de Waddeneilanden gaan, naar een plekje waar helemaal niets is. Bizar gewoon. Het lijkt wel of we met zijn allen gek zijn geworden. Alles moet geweldig, meer én beter. En waarom? Het zorgt alleen maar voor nog meer druk op onze schouders. We moeten zoveel van onszelf en er wordt ook steeds meer van ons verwacht.

24/7 aan het werk

Een paar weken terug werd bekend gemaakt, dat er zelfs een wetsvoorstel komt om werknemers te beschermen tegen werkgevers die het de gewoonste zaak vinden dat mensen 24/7 beschikbaar zijn. Niet alleen is dit een vraagstuk voor mensen die ergens in loondienst werken, maar ook zeker voor ondernemers. De laatste weken kwam dit nogal eens ter sprake in gesprekken die ik met diverse ondernemers heb gehad. Voor velen blijkt het een dilemma: Want moet je als ondernemer 24/7 bereikbaar zijn voor je bedrijf, of niet?” Als ik dit soort dingen hoor, krijg ik echt gigantisch jeuk. Hoezo? Daar maakt toch ieder gewoon zijn of haar eigen keuzes in. Nee, zo simpel is het voor velen blijkbaar niet meer tegenwoordig. Je zou toch maar eens afwijken van de verwachtingen en verplichtingen van onze hectische veeleisende maatschappij en iets doen wat anders is dan wat het gros van de bevolking doet. Mensen lijken volledig hulpeloos en afhankelijk te zijn geworden van de technische mogelijkheden. De telefoon lijkt gewoon een uitwendig orgaan en social media is ook zoiets waar mensen van menen niet meer zonder te kunnen. Van de pot gerukt gewoon, vind ik. We zijn slaaf geworden van de techniek. Geweldig natuurlijk al die mogelijkheden tegenwoordig, maar dit heeft ook een keerzijde als we hier niet bewust mee omgaan.

Je doet het zelf

Maar mensen vergeten dat, ze dit allemaal helemaal echt zelf doen. Dit betekent dus dat je hier gewoon ook mee kunt stoppen. Als je eerlijk bent, weet je dit zelf eigenlijk ook wel. Er is een tijd geweest (waarin er nog geen mobiele telefoons waren), dat het nog niet was. Toen ging het leven ook gewoon door. Maar als je niet meedoet met de rest, dan wijk je af en dan is er iets niet goed met je. Ik zou zeggen: “Nou en?” Als het beter is voor jezelf om het anders te doen, dan ben je toch zeker gek als je het niet doet, omdat je bang bent voor wat een ander vindt. Je doet jezelf daarmee enorm tekort. Als jij gewoon geen rust meer kunt vinden, omdat je denkt 24 uur per dag voor alles en iedereen beschikbaar en bereikbaar te moeten zijn, dan gaat het een keer mis. Dan is het wachten tot je een burn out krijgt. Als dat gebeurt dan zit JIJ met de gebakken peren en heb je een hele weg te gaan voordat je weer hersteld bent. Denk eens aan wat dit zou betekenen voor jou of je bedrijf.

Beter balans werk en privé

Je bent zelf verantwoordelijk voor datgene wat je doet en hebt altijd een keuze. Als ondernemer is het zeker lastig een goede balans vinden, tussen werk en privé. Dat heb ik de afgelopen maanden zelf ook ervaren. Maar ik vind twee burn outs in een mensenleven wel genoeg en daarom zorg ik ervoor dat ik voldoende tijd en ruimte neem om te ontspannen. Ik ben van mening dat je alleen goed voor je onderneming kunt zorgen, als je goed zorgt voor jezelf. Je bent tenslotte zelf je onderneming. Het is heel simpel. Een paar kleine veranderingen kunnen al een enorm verschil maken. Zet ’s avonds de telefoon op een bepaalde tijd uit, zodat je de avond kunt gebruiken om eens lekker te ontspannen of quality time met je gezin te hebben. Probeer het maar eens en kijk maar eens hoe het bevalt. Meer tijd vrijmaken is heel eenvoudig, je moet het alleen doen. Gewoon soms even pas op de plaats maken en even er niet zijn voor de buitenwereld.

Jij alleen weet wat goed is

Blok in je agenda eens een paar uren vrij. Even niets doen. Een heleboel zullen dit suf vinden, maar jij bent jij en hoeft alleen te kijken wat jouw behoeften zijn. Het voelt in het begin onwennig en lastig, maar levert je uiteindelijk ontzettend veel op. Rust in je hoofd, meer energie, levenslust, tijd om te reflecteren of eens iets anders te gaan doen (een hobby of misschien eindelijk eens dat mooie boek gaan lezen). Zit je beter in je vel, dan zal dit je prestaties ook zeker ten goede komen. Ik wil je nog een welgemeend advies geven: loop je eigen pad in je leven, doe de dingen die goed zijn voor jou, op het tempo dat bij jou past. Want jij alleen weet wat goed is voor jou.

Ik hoop dat het lezen van dit blog je bewust heeft gemaakt van hoe belangrijk jij jezelf vindt. Wat doe jij om goed voor jezelf te zorgen? Hoe zorg jij ervoor dat je een goede balans houdt tussen je werk en je privé? Ik zou het leuk vind als je je ervaringen met me deelt. Je kunt dit doen per mail of via het contactformulier op mijn website. Voor vragen of het maken van een afspraak zie mijn contactgegevens hieronder.

Annet de Groot

GA Mental Coach

Ga Mental Coach Annet de Groot

06-23480372

www.ga-mentalcoach.com

info@ga-mentalcoach.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s