Wie ben ik?

Nu een paar maanden als ondernemer bezig te zijn, ervaar ik dat ik een specifieker beeld begin te krijgen van de richting die ik op wil. Nu hoor ik je denken, nou zeg, dat bedenk je je toch vooraf. Ja dat dacht ik ook, maar in de praktijk werkt het toch niet zo, bij mij niet althans. Je kunt wel dingen al willen bedenken, maar misschien ben je zelf nog niet zover. Het ondernemerschap is een groeiproces en daarin loopt iedereen zijn/haar eigen koers en zijn/haar eigen tempo, jij bent tenslotte zelf je onderneming. Je moet jezelf weer in een nieuwe rol gaan vormgeven en daarbij leer je jezelf ook steeds weer een stukje beter kennen. Wie weet wat je voor opstakels tegenkomt. Nou, ik ben er al best wat tegengekomen de laatste tijd, maar die zie ik als waardevolle leermomenten die mij als mens enorm verrijken. Geduld is er zo een, niet voor niets (denk ik nu) dat je van iedereen hoort dat je geduld moet hebben en dat ondernemen gaat met vallen en opstaan. Inmiddels weet ik al een beetje wat dit inhoud, maar er staan mij nog volop uitdagingen te wachten. Dingen gaan nu eenmaal niet zoals jij dat allemaal graag wilt en bedenkt, het is net als met al het andere in het leven. Er gebeuren dingen in je leven waar je geen invloed op hebt. Het enige wat je er zelf mee kunt doen is jouw manier zoeken om zo goed mogelijk om te gaan met de dingen die op je pad komen. Maar om dat te doen, moet je wel eerst weten wat je zelf belangrijk vindt en wilt. Je pad/richting  wordt pas duidelijk door keuzes te maken en stappen te gaan zetten. Van daaruit volgen weer nieuwe keuzemomenten.

Eigen keuzes makenfeel-free-be-free

Bij mij was het begin dit jaar heel duidelijk dat ik mijn eigen coachpraktijk wilde beginnen, omdat ik mijn levenswijsheid graag wil inzetten om anderen verder te helpen in hun leven. Maar, aangezien mijn rugzak behoorlijk gevuld is en ik het allerliefste iedereen zou willen helpen besloot ik om alle opties open te houden en mezelf te presenteren op de manier die op dat moment bij mij paste (veel te breed, te weinig specifiek en daarom marketing technisch zeker niet zou leiden tot succes). Ik heb bewust gekozen voor het zelfstandig ondernemerschap, omdat ik mijn bedrijf op mijn eigen manier en tempo wil vormgeven en uitoefenen. Ik hecht veel waarde aan authenticiteit, eigen verantwoording en bewust zelf keuzes maken opdat je kunt doen wat goed is voor jou. Dus hierin zoek ik ook mijn weg (en die is voor iedereen weer anders).

Nu voel ik, dat het moment is gekomen, dat ik naar de buitenwereld duidelijker moet maken wat ik te bieden heb als mental coach. De markt voor coaches is totaal overvoerd, dus is het belangrijk je te onderscheiden. Gisteren had ik nog een gesprek met mijn persoonlijk coach en deze gaf me het dringende advies meteen afstand te doen van mijn titel. ‘Mental coach, een baggerbegrip’ zei hij tegen mij. ‘Er zijn al zo veel coaches die zich richten op levensvraagstukken. Als je daarvoor kiest maak je het voor jezelf wel erg moeilijk een boterham te verdienen. Dit heeft me aan het denken gezet van wat voor mezelf belangrijk is en ik nu echt zelf wil. Duidelijk is me inmiddels wel dat mijn heel erg brede, onvoldoende gespecificeerde aanbod (op mijn website) niet gaat leiden tot een goed gevulde agenda. En mijn bedoeling is wel om een serieus bedrijf te bouwen en niet iets hobbymatigs. Door dit gesprek vielen dingen op zijn plaats en ben ik nu overtuigd van de richting die ik op wil als coach. Dit is een voor mij een mooie aanleiding om weer een blog te schrijven en mezelf te laten zien. De aanpassing van mijn website zal nog wel even op zich laten wachten (het zij zo, dan maar niet alles perfect op de rit). Ik stop mijn energie de komende weken liever in belangrijkere zaken (daarin ook maak je weer je eigen keuze, ik wel althans, want ik hoef me aan niemand te bewijzen). Mijn naam blijft ook gewoon dezelfde, want daar gaat het niet om. Het gaat om de kwaliteit die je levert, niets meer en niets minder.

Richting

Inmiddels heb ik al weer bijna een A4-tje vol en ben nog niet concreet over wat mij als coach nu onderscheid van al die andere. Heel kort en concreet. Ik heb zelf al 20 jaar diabetes type 1 en kan als ervaringsdeskundige mensen begeleiden bij alle aspecten die men als diabeet in het leven tegenkomt. Ik ben bekend met de impact die dit op je leven heeft (Het hebben van een chronische ziekte, betekent voor mij, dat je naast alle rollen in je leven, je er ook nog even de rol van topsporter gewoon bij mag doen. Of je hier nou zin in hebt of niet. Dit zorgt dagelijks voor extra belasting en druk.)  en wil mensen graag helpen hun leven zo in te richten dat ze weer de regie over hun leven terug krijgen en meer kunnen genieten van hun leven. Naast de begeleiding kan ik ze ook veel handvatten en praktische tips aanreiken die het dagelijks leven een stuk aangenamer kunnen maken, waardoor er meer ruimte overblijft voor andere dingen.

Daarnaast wil ik als burnout-expert (In mijn jonge leven, heb ik niet één, maar zelfs twee burnouts gehad, dus dan kun je jezelf denk ik best een expert noemen) mensen coachen die vastlopen in hun leven. Ondanks dat er al zo veel coaches zijn die zich richten op burn-out, stress en vitaliteit, voelt het voor mij als de enige goede keuze om mijn expertise op dit gebied in te zetten om anderen verder te helpen. Gewoonweg omdat er steeds meer mensen te maken krijgen met stress/overbelasting/burn-out, voortkomend uit de steeds groter wordende druk, het hoge tempo en de verwachtingen die tegenwoordig aan ons worden gesteld. Als mental coach kan ik mensen leren, te breken met hun gedragspatronen en het aanleren van nieuw gedrag. Het zou gewoon misdadig zijn om niets met deze kennis te doen.

Stukje verleden

Hieronder schets ik een beeld van mezelf een paar jaar geleden.

Je bent zo druk met er te zijn voor anderen, je werk, gezin, partner, vrienden en familie. Dat je jezelf helemaal vergeet. Daarbij moet je ook nog dealen met een lichaam dat regelmatig niet doet wat jij wilt, voel je je hierdoor vaak beperkt en krijg je regelmatig te horen dat je beter voor jezelf zou moeten zorgen. Dat wil je wel, maar je weet niet hoe je dat moet doen. Ook ben je enorm perfectionistisch en vind je dat je altijd opgewekt moet zijn, je hard moet werken en zeker niet moet zeuren. Je wilt vooral niet zwak zijn. Dit is hoe ik er een paar jaar geleden zelf over dacht en wat ik nu vaak tegenkom bij mensen,  wanneer het even niet goed gaat. Hierdoor blijven de meesten ook maar gewoon door hobbelen en bikkelen, met alle gevolgen van dien.

Als je vindt dat je altijd sterk moet zijn, je moeite hebt met hulp vragen, omdat je weet dat je sterk bent en van jezelf verwacht dat je de boel wel zelf weer op de rit zult krijgen. Kun je jezelf op de been proberen te houden, door  nog meer je best te doen, je zet gewoon nog een tandje bij en gaat als het kan maar een keer vaker vroeg naar bed. Maar als je heel eerlijk bent naar jezelf, weet je dat het steeds slechter met je gaat. Dit frustreert je en maakt je boos en verdrietig. Je wordt vaak ineens heel emotioneel, hebt een korter lontje en herkent je vaak niet in je eigen gedrag.

Jij bepaalt wat je doet. Blijf je doorgaan op deze voet, of laat je zien dat je echt sterk bent en besluit je om nu eens echt voor jezelf te gaan kiezen, omdat je het gewoon beter/anders wilt voor jezelf. Door er altijd maar voor alles en iedereen te zijn, ben je jezelf volledig kwijtgeraakt. Je grote verantwoordelijkheidsgevoel, betrokkenheid, de eisen die je aan alles en iedereen, maar vooral ook aan jezelf stelt maken het onmogelijk om ontspannen in het leven te staan en eens even helemaal niets te moeten. Je wordt geleefd of beter gezegd, je laat jezelf leven door anderen.

Laat je jezelf leven?

Voor mij was mijn tweede burn-out (2013) het keerpunt. Ik besloot om te gaan kiezen voor mezelf en op zoek te gaan naar mezelf en naar datgene wat IK zelf graag wil.

Zo’n proces begint met stilstaan bij jezelf om de eerste stap te kunnen gaan zetten om te kiezen voor jezelf. Hiervoor heb je vaak toch echt de hulp van iemand anders nodig. Waarom zou je dan geen hulp zoeken bij iemand, die weet hoe het is om dit te ervaren en geleerd heeft hiermee om te gaan. Die jou als vertrekpunt neemt en jou helpt jezelf te helpen, zodat je zo snel mogelijk weer op eigen benen verder kunt. Met n goede basis, waardoor je weer sterker in je schoenen staat en beter kunt omgaan met de dingen je je in je leven tegenkomt.

Zonder hulp was ik niet zo ver gekomen. Na jaren vast te hebben gezeten in mezelf, in een lichaam waarop ik niet kon vertrouwen en dat me vaak beperkte in mijn functioneren en in al mijn rollen (met bijbehorende verantwoordelijkheden) ben ik weer gaan groeien en heb ik geleerd om dingen anders te gaan doen, ik ben weer in verbinding met mezelf (mijn gevoel) en ken mezelf beter, zodat wat ik doe beter overeenkomt met mijn waarden (de dingen die belangrijk voor mij zijn). Ik ben van mening dat je sterk bent als je eerlijk ervoor durft te uit te komen dat het niet zo goed met je gaat en eigen verantwoordelijkheid neemt om je situatie te verbeteren. Je laat hiermee zien dat je gewoon mens bent, met alles wat daarbij hoort en geen SUPERMAN of SUPERWOMAN. Dat is leuk voor in films, maar niet realistisch.

Regie leven terug

Inmiddels heb ik geleerd hoe ik in elkaar steek en wat maakt dat ik doe wat ik doe. Je kunt wel zeggen dat ik mijn eigen gebruiksaanwijzing heb gevonden. Hierdoor heb ik kunnen breken met mijn gedragspatronen, dingen leren accepteren, grenzen leren stellen en ben ik beter voor mezelf gaan zorgen. Ik heb de regie over mijn leven terug. Ik kan nu bewust keuzes maken voor mezelf en doe nu de dingen waar ik blij van wordt.

Het heeft mijn kwaliteit van leven enorm verbeterd en me weer een gelukkig mens gemaakt. Ik ben weer vol levenslust, voel me energiek, rustig en ontspannen en kan weer genieten van mijn  leven. Dit alles heeft ook weer een positief effect op mijn gezondheid gehad.

Herken je jezelf in mijn verhaal of een gedeelte ervan en wil jij net als ik jezelf weer terugvinden en een leven leven wat goed is voor jou en jouw voldoening geeft, wacht dan niet langer en ga ervoor en zoek iemand die je hierbij een stukje op weg kan helpen.

Op 13 juni 2017 organiseer ik een workshop HAPPY met diabetes. Op Trainingen vind je meer informatie.

Ik hoor graag wat je van dit blog vindt. Je kunt hiervoor gebruik maken van het contactformulier. Als je iemand kent voor wie dit blog interessant is, dan zou het fijn zijn als je hem doorstuurt.  Voor vragen of het maken van een afspraak zie mijn contactgegevens hieronder.

Annet de Groot

GA Mental Coach

06-23480372

www.ga-mentalcoach.com

info@ga-mentalcoach.com

 

 

2 gedachten over “Wie ben ik?

  1. Heel herkenbaar. Leuke heldere schrijfstijl. In eerste instantie dacht ik “pff wat n lap tekst”. Ik was er door heen voordat ik het wist en vond het jammer dat ik je blog uit had.
    Dankjewel!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s