Blijf jij om de hete brij heen draaien?

Blijf jij om de hete brij heen draaien, of ga je er zelf iets aan doen. Gewoon, omdat je je niet langer meer beperkt wilt voelen, en je er nu eigenlijk wel helemaal klaar mee bent. JOUW ANGST (EN).

Zolang je er niets aan doet, blijf je er last van hebben. Omtrekkende bewegingen en de boel uit de weg blijven gaan, helpen je niet verder. Alleen je angst(en) onder ogen zien en ermee aan de slag gaan, zorgen ervoor dat je op eigen kracht verder kunt in je leven. Geen last meer van stress, schuldgevoel of teleurstelling, omdat het niet zo is gegaan als je eigenlijk graag had gewild. Wat maak je dan je leven een stuk gemakkelijker.

Kies jij voor narcose?

Wat mij inspireerde voor deze blog was een billboardreclame langs de A2 voor een tandarts die behandelingen onder narcose aanbiedt voor mensen die bang zijn voor de tandarts. Toen ik dat zag, was ik echt blij dat ik in de auto op een stoel zat, want anders was mijn broek echt afgezakt. En heel eerlijk, er zit echt niemand te wachten op mij met mijn broek op mijn enkels. Mijn eerste gedachte was…. Niet te geloven, het moet toch zeker niet gekker worden. Ik moet eerlijk zeggen, ik heb deze gedachte wel heel erg vaak de laatste tijd. Iedere week hoor of zie ik wel iets voorbij komen in de media, op tv of gewoon op straat. (Nog zo’n voorbeeld is een nieuwe wet voor buurtoverlast. Daar zijn we in Nederland heel goed in. In plaats van echt iets aan het probleem te doen en dat begint voor mij bij mensen voor een stuk opnieuw opvoeden.) Hoe bedenk je het. Onder narcose bij de tandarts. Ik kan er echt met mijn pet niet bij. Het lijkt echt wel of we steeds gekker worden in deze wereld. Telkens wordt er iets gecreëerd of aangeboden rondom een probleem dat mensen ervaren, waarbij totaal  voorbij gegaan wordt aan het probleem zelf. Het probleem wordt niet aangepakt. Mensen worden niet meer gewezen en aangesproken op hun eigen gedrag. Daar begint het volgens mij en ligt voor heel veel problemen een oplossing. Alles moet maar kunnen tegenwoordig en als je iets vindt, dan krijg je meteen een grote bek (want je niet mag je er niet bemoeien). En grenzen stellen, dus nee zeggen wordt ook al bijna niet meer gedaan. Respect voor elkaar is ook heel ver te zoeken. Men loopt of rijdt je nog liever omver, dan dat men een minuut op iemand zou moeten wachten. Natuurlijk is het prima dat er alternatieven en oplossingen worden geboden voor problemen die mensen ervaren. En, natuurlijk, moet ieder zelf zijn of haar keuze maken, maar zoals ik er naar kijk, zou het goed zijn als meer mensen eens beginnen met de kern, en die ligt bij zichzelf. Eigen verantwoording nemen voor je eigen gedrag.

Geen stress meer

Om op het verhaal van de angst voor de tandarts terug te komen, dus bij de angst zelf. Als iemand daar iets aan zou doen, dan is zo’n in mijn optiek belachelijke, buiten verhouding geboden oplossing helemaal niet nodig. Iemand zou van die angst af kunnen komen en hier geen last meer van hebben. Stel je eens voor hoe fijn dat zou zijn, hoe goed zou het voelen als je niet meer bang was. Wat een rust zou je krijgen. En of het nou gaat om angst voor de tandarts of een andere angst, dat blijft hetzelfde. Dat zou een hoop stress in je leven schelen. Natuurlijk is het wel lekker makkelijk om jezelf maar even plat te laten spuiten,  zodat je niets meekrijgt van wat de tandarts moet doen. Je geeft de tandarts hierbij volledig de regie, jijzelf bent niet bij kennis dus weet jij veel. (Wel te hopen trouwens dat je geen angst hebt voor naalden, want anders wordt het hem, ben ik bang (vond t gewoon leuk om deze er even tussen te gooien, maar ik ben niet bang voor naalden hoor. Leef al 20 jaar met diabetes en ben dagelijks met naalden in de weer) de tandartsbehandeling onder narcose, niet.) Ook doe je je lijf enorm veel geweld aan door al die rotzooi in je lichaam te laten spuiten. Hier bekom je ook niet van. Maar hé, wie ben ik, jij moet doen en laten wat je zelf wilt. Jij hoeft er zelf in ieder geval niets voor te doen. De weg van de minste weerstand. Dat is helemaal niet mijn manier. Ik ben iemand, die het belangrijk vind om zelf de regie te hebben in het leven. Dit houdt voor mij in dat ik eerst kijk naar mezelf en stilsta bij mijn behoeften en op basis daarvan mijn stappen bepaal en kies. Daarbij ben ik dan ook kritisch, omdat ik goed weet wat ik wel en niet wil. De regie hebben in mijn leven, geeft mij kracht en zeggenschap en balans (omdat ik zelf bepaal wat en hoe). Daarbij hou ik rekening met mijn grenzen (over het voorbeeld van de tandarts, dit gaat al mijn grenzen te buiten. Maar dat is al wel duidelijk geworden lijkt me.) Van daaruit kan ik op een heldere, respectvolle manier ook mijn grenzen duidelijk maken naar anderen. Dus ook gewoon NEE zeggen, als iemand met iets naar me komt waar ik geen behoefte aan heb (bijvoorbeeld een collectant), zonder dat ik me hier schuldig over voel.

Eigen regie vanangstnaarmoed

Om me heen zie ik echter steeds meer mensen die zichzelf kwijt zijn en maar wat doen, zonder eerst kritisch te kijken naar wat ze hier zelf mee kunnen en willen (we onderschatten onze eigen krachten enorm) om bij te dragen aan een oplossing. En ook vaak maar kiezen voor de weg van de minste weerstand. Maar dan laat je zoveel van je eigen potentie en mogelijkheden voor jezelf liggen. Ik ben een sterk voorstander van het nemen van eigen verantwoordelijkheid. In alles wat je doet heb je een eigen verantwoordelijkheid. Het is makkelijk om die bij anderen te leggen. Alleen wat hiervan de consequentie is, is dat je je eigen regie uit handen geeft. Als je dit in je leven te veel doet, kan dit resulteren in jezelf kwijt raken, heel veel stress en zelfs burn-out. Als jij je laat leven, dus confirmeert aan alles wat zich aandient of hoort in de maatschappij, zonder stil te staan wat je zelf belangrijk vind, dan ben je niet in control. In control zijn ofwel zelf de regie hebben is voorwaarde voor geluk in het leven. Als je van jezelf weet wat je wilt en niet en van daaruit acteert, sta je veel steviger in je schoenen en geef je al veel minder ruimte voor stress in je leven. Dit maakt het leven een stuk gemakkelijker. Natuurlijk moet je er wel iets voor doen. Zonder moeite gebeurt er niets.

Vreemd dat zo’n reclameaanleiding dan toch weer uitkomt op stress en burn-out. Het leven komt met ups en downs. We hebben hierop geen invloed. Waar we wel invloed op hebben is ons eigen gedrag. We zijn stuk voor stuk zelf verantwoordelijk voor dat wat we doen. Hier ligt ook de sleutel tot jouw groei en geluk. Als jij ergens last van hebt in je leven (bijvoorbeeld angst), dan kun jij besluiten dat je er iets aan wilt veranderen. Gewoon omdat je het voor jezelf anders/beter wilt.

Vol zelfvertrouwen

Ik hoop je met deze blog geïnspireerd te hebben eens stil te staan bij hoe jij je beweegt in je leven en hoe je je daarbij werkelijk voelt. Blijf je kiezen voor de weg van de minste weerstand of ga je zelf aan de slag, omdat je op eigen kracht de regie over je leven wilt nemen.

Ik zou je graag begeleiden in je proces om te GAAN STAAN VOOR WIE JE BENT, omdat het mijns inziens steeds belangrijker wordt in de veeleisende maatschappij. Als je dit niet doet en jezelf blijft aanpassen aan verwachtingen van anderen, verlies je jezelf en brand je uiteindelijk af. I have been there, done that. GAAN STAAN VOOR WIE JE BENT is voor mij: dat als jij voelt dat je LINKSAF wilt gaan terwijl de rest van de wereld rechtsaf gaat, JIJ toch je eigen koers durft te varen. Gewoon, omdat dat is wat jij wilt. Jij alleen weet wat goed is voor jezelf en zult alles wat je wilt in je leven zelf moeten doen. Zonder moeite kom je nergens. Zolang je blijft doen wat je altijd deed, blijft je leven hetzelfde. Je zult hier zelf voor in actie moeten komen.

Wil je je niet langer laten beperken in je leven en wil je hierbij hulp van een integere coach die jou weer in je kracht kan zetten. Bel of mail me dan. Ik heb geen wachtlijst.

Annet de Groot

GA Mental Coach

06-23480372

http://www.ga-mentalcoach.com

info@ga-mentalcoach.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s