Baas over je eigen beurs

Een nieuwe klant

Als je me het een paar weken geleden had gevraagd, had ik niet verwacht zo snel weer een blog te schrijven, maar inspiratie komt op de meest onverwachte momenten. Ik kon deze ervaring echt niet laten liggen. Vandaar dus van mij nog wat stof tot nadenken voor bij de vakantielectuur. De aanleiding is een telefoongesprek met een mevrouw van de Lotto.

Afgelopen vrijdag werd ik gebeld door een privenummer. Ik was nieuwsgierig naar wie mij belde. Een nieuwe klant misschien? Nou, ik zou het weten zodra ik opnam. Tot mijn teleurstelling was het een mevrouw van de Lotto, die aangaf dat ik me ergens had aangemeld om gebeld te worden. Ik zat niet op haar telefoontje te wachten en was verbaasd. Ik had ergens ingevuld dat ik gebeld wilde worden, nou dat kon ik niet plaatsen. Want ik vind dit soort dingen gewoon zonde van mijn tijd. Nou bleek, had ik aan een enquête meegedaan, en daarmee dus ingestemd om gebeld te worden. Als ik dat had geweten….. Maar vooruit, ik had haar nu toch aan de lijn, en nam me voor, het gesprek netjes zo snel mogelijk te beëindigen, want ik had wel wat beters te doen. Zelfs even helemaal niets doen, vind ik nog beter dan mijn tijd en energie aan dit soort dingen te verspillen.

Pitbull

Mevrouw van de Lotto had duidelijk haar strategie, want, meteen al gaf ik aan dat ik niet wist waar ik had aangegeven dat ik gebeld wilde worden door de Lotto (omdat ik niet aan de Lotto mee wil doen). Ze gaf me geen antwoord en begon haar verkooppraatje. Nogmaals gaf ik haar aan dat ik geen behoefte had aan deelname aan de Lotto. Toen kreeg ik om mijn oren OF ik geen prijs van € 50.000,- zou willen winnen dan? Natuurlijk, wil ik best een dergelijk geldbedrag winnen. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niet zo is. Maar ik heb geen behoefte om aan een Lotto, vriendenloterij of iets dergelijks deel te nemen. Gewoonweg, omdat ik niet geloof in dit soort kansspelen en ik hier mij geld niet aan wil besteden. Hé, en natuurlijk, kan ik net als ieder mens, het geld goed gebruiken met een gezin met twee jonge kinderen. Maar daar gaat het hier helemaal niet om. Dus terugkomend op het gesprek met de pitbull (zo heb ik haar maar genoemd, want ze had maar een doel en liet niet los). Dit heb ik, nadat ik het haar heb aangekondigd, uiteindelijk zelf maar beëindigt. Ik vond het wel genoeg, drie keer een poging doen om haar iets duidelijk te maken. Het leek wel of we niet dezelfde taal spraken. Maar dat was het hem natuurlijk niet. Ik ging niet mee in wat zij van mij wilde, dus ging ik niet mee in haar verhaal. Best jammer, want ze deed echt heeeel errrug haar best. De Lotto heeft aan haar een hele goede verkoopmedewerkster. Dat is een ding dat buiten kijf staat (voor degene die deze uitspraak niet kennen: dat is een ding dat zeker is). Jammer dat ik haar naam niet heb gevraagd, anders had ik haar hiermee nog kunnen helpen aan een promotie wellicht. (Nee, dit is natuurlijk onzin, maar dat kwam bij me op en een beetje humor mag er zo nu en dan ook wel in.)

Geld uit je portemonnee

Ze wilde mijn verhaal niet horen. Haar actie was duidelijk alleen gericht op verkoop. Ze deed het echt supergoed voor Lotto, maar ik ben blij dat ik zelf zo stevig in mijn schoenen sta. In dezelfde adem dat ik dat dan denk, komt de vraag bij me op. Hoe zou het mensen vergaan die geen nee durven zeggen of niet zo stevig voor zichzelf durven te gaan staan. Die worden genaaid (sorry voor het woord, maar zo zie ik het gewoon). Die wordt iets opgedrongen waar ze niet om gevraagd hebben. Je wordt op je gemoed gepraat om je te kunnen pakken op een van je zwakke plekken (en die hebben we allemaal verschillende). Met maar een doel en dat is jou of mij of wie dan ook geld uit de portemonnee te kloppen.

Misbruik

Het is IN EN IN TRIEST, maar dat is nu eenmaal de realiteit. Dit is de wereld waarin we leven. Er zijn zoveel van dit soort voorbeelden. Niet alleen per telefoon, maar ze komen zelfs ook gewoon bij je aan de deur. Energiemaatschappijen die je zo’n geweldig aanbod doen, dat je bijna gaat geloven dat je een kapitaal over houd als je met hen in zee gaat. Goede doelen die je komen vragen of je maar even je handtekening wilt zetten om te steunen (het is maar een paar euro per maand). Ik ga deze situaties vol vertrouwen aan en laat me niks aanpraten. Ik kies en doe wat ik wil. Of ze nou hoog of laag springen. Bij de goede doelen spreek ik wel mijn waardering uit voor het feit dat iemand zich hiervoor inzet. Want ik vind het geweldig dat mensen zich hier voor in blijven zetten, dit meen ik uit de grond van mijn hart. Maar de manier waarop is waar ik moeite mee heb. Ik heb hier toch niet om gevraagd. Ik heb het gevoel dat het allemaal steeds dwangmatiger/agressiever wordt. Er wordt, in mijn optiek, vaak misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van mensen. Omdat veel mensen geen nee durven zeggen. Dat is dan een makkelijke manier om aan je geld te komen.

1495792403-stoplicht nee zeggen

Zelf kiezen

Deze ervaring heeft me weer opnieuw duidelijk gemaakt hoe belangrijk het in deze maatschappij is om als mens voor jezelf te gaan staan en je grenzen aan te kunnen en durven geven. Zonder dat je hierbij laat beïnvloeden door anderen. Doe je dit niet, dan geef je de ruimte om misbruik van je te laten maken. En natuurlijk, als je ja zegt, dan doe je dit zelf. Maar ik vind het erg als je ja zegt, omdat je geen NEE durft te zeggen of omdat iemand je zo op je gemoed heeft weten aan te spreken (dat jij die prijs toch zeker wel wil winnen. En zeg nou eerlijk, wie wil nou geen € 50.000 winnen. Die mevrouw snapte er bij mij ook helemaal niets van. Ik gaf haar toen maar snel het antwoord dat ik dan in haar ogen misschien wel raar ben en afwijk van de rest, maar daar ging het gesprek voor mij helemaal niet om. Zoals ik het zag, wilde zij mij iets verkopen/opdringen (is in dit geval een beter woord) van iets waar ik niet om gevraagd heb/geen behoefte aan heb.)) Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar als ik iets niet hoef, dan hoef ik het niet. Ook niet als iemand anders bedenkt dat ik het wel wil (omdat hij/zij iets aan mij wil verkopen). Ik bepaal zelf wat ik wil en doe en als ik iets wil, dan ga ik er zelf wel op uit. Wil ik nieuwe schoenen, dan ga ik naar een schoenenwinkel. Het is toch niet de weg, dat een schoenkoper bij mij aan de deur komt, omdat hij per se zijn schoenen wil verkopen en ik bijna moet knokken omdat ik ze niet wil. Dit is voor mij weer een van de vele voorbeelden van de omgekeerde wereld (zoals de dingen gaan in onze maatschappij). Ik hou van eerlijkheid en autonomie (Betekenis van autonomie= het recht op zelfbestuur. Dit wil zeggen dat je het recht hebt om zelf keuzes en beslissingen te maken en door te voeren). Daarom vind ik het zo belangrijk dat mensen voor zichzelf gaan staan en zelf hun keuzes maken. Als je dat kunt, dan hoef je je niet van alles aan te laten praten/smeren en bepaal je zelf waar je je geld (of iets anders als je kostbare tijd bijvoorbeeld) aan uitgeeft.

In onze huidige maatschappij is voor veel bedrijven en organisaties geld de grootste drijfveer. Hiervoor wordt van alles aangegrepen om maar meer omzet te behalen. Met business voeren is niets mis mee, maar ik vind dat het wel eerlijk moet gebeuren en niet over de rug van.

Wat doe jij?

Hoe zit dit voor jou, maak jij bewust je eigen keuzes en durf je hieraan vast te houden of laat jij je beïnvloeden? Ik ben benieuwd. Ik hoop dat deze blog je even heeft laten stilstaan bij je eigen handelswijze in dit soort situaties. Zou je willen leren wat meer voor jezelf te gaan staan. Mail of bel me voor een afspraak. Ik heb de komende weken nog wel wat ruimte in mijn agenda. In de periode van 31 juli tot en met 20 augustus 2017 ben ik afwezig vanwege vakantie. Een afspraak maken voor na de vakantie kan natuurlijk ook.

Annet de Groot

GA Mental Coach

06-23480372

www.ga-mentalcoach.com

info@ga-mentalcoach.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s