Authentiek leiderschap

Afgelopen vrijdag was ik bij een kennisontbijt van de Rabobank over de inzet van social media voor je onderneming. Hoewel ik me nog steeds afvraag in welke mate ik social media wil inzetten voor mijn bedrijf, leek het me hoe dan ook goed om te gaan. Ik kan en wil nog heel veel leren en ervaren, dus pak ik deze kans. Ik word er altijd weer iets wijzer van. En zo’n ontbijt is ook een mooie gelegenheid om te netwerken en voor mezelf weer een nieuwe ervaring. Buiten mijn comfortzone, inmiddels weet ik dat daar je groei ligt, en dus ga ik.

Ik kijk terug op een hele interessante en geslaagde bijeenkomst. Weer een stuk bewustwording waar voor mij nog mogelijkheden liggen, nieuwe contacten gelegd en weer mensen gezien en gehoord. Complimenten voor de organisatie door Rabobank en Anneke van der voort van PR minded voor deze ervaring.

Leider of lijder

In de diverse gesprekken die ik had, werd ik me er ook van bewust dat mijn visie (voor mij heel simpel en vanzelfsprekend) op communicatie en ondernemerschap, die pragmatisch en oplossingsgericht is te noemen, voor anderen helemaal niet zo is. Dit maakte bij mij de behoefte los om dit blog te schrijven. Authentiek leiderschap is wat bij mij opkwam toen ik thuiskwam. Graag wil ik mensen, en in dit geval ondernemers, bewust maken van wat ze doen en aan het denken zetten om bij zichzelf eens na te gaan of alles nog wel gaat zoals ze dat zelf graag willen. Oftewel ben jij de authentieke leider van of lijd jij onder je eigen onderneming?

Hokjes en vormen

Wat me opviel was dat veel ondernemers in hun communicatie nog heel veel laten liggen als het gaat om te gaan staan voor jezelf. Ze uiten zich niet of onvoldoende en laten zich, onvoldoende leiden door hun eigen behoeften als ondernemer en mens. Vaak zitten hier allerlei angsten onder. Maar wie heeft deze niet, ieder mens heeft zijn angsten en onzekerheden. Ook de mensen die voor de buitenwereld alles zo goed voor elkaar lijken te hebben. Maar wie weet of dit echt zo is. Vaak gaan mensen uit van hetgeen ze zelf denken of menen te zien en nemen dan aan dat het zo is en er geen andere optie is. Zo heeft dus ieder mens zijn eigen waarheid en perceptie van de werkelijkheid, gekleurd door eigen ervaringen en hetgeen je geleerd hebt.  Als je het daarbij laat, dan hou je vast aan hokjes en vormen die ooit door iemand zijn bedacht en die je kent en stel je je niet open voor iets anders/nieuws. De laatste jaren heb ik voor mij vele onbekende paden bewandeld. Hierin heb ik heel veel geleerd over mezelf, omdat je in iedere nieuwe situatie jezelf als mens tegenkomt en vorm moet geven. Wat ik vooral heb geleerd is dat veel van de voor mij onbekende dingen in de praktijk helemaal niet zo erg waren als ik vooraf dacht dat ze zouden zijn of dingen totaal anders bleken te zijn dan ik me had voorgesteld. En dat, als je ECHT iets wilt, je alles kunt. Niets is onmogelijk, tenzij jij je laat beperken door je overtuigingen, angsten of dat wat anderen van je denken.

Hoe ziet dit er voor jou uit?

Nu mijn vraag aan jou als ondernemer: doe je nog eigenlijk wel dat wat je zo leuk vind op de voor jou juiste manier of doe je (te) veel concessies waardoor je eigen ruimte in het gedrang komt. Eigen ruimte heb je nodig om zelf in ontwikkeling te blijven en zo nodig je koers bij te stellen. Als je hierin geen ruimte hebt, loop je vast. JIJ bent je eigen bedrijf, dus is het wel erg belangrijk dat je goed zorgt voor jezelf en je blijft doen wat bij je past en je plezier en energie geeft.

57AFE7E3711D27A9EC4A8D12C00AB498-eigen-weg

Durf jij eerlijk te zijn?

Een paar aandachtspunten die je kunnen helpen om vanuit jouw eigen authenticiteit voor jezelf te gaan staan. Wees eerlijk en open in je communicatie. Ga goed bij jezelf na wat je eigen behoeften zijn en bewaak hierbij je eigen grenzen goed.

Bij klantencontact kun je je laten leiden door angst dat je ze misschien verliest. Maar hoe reëel is die kans? En zeg nou eens eerlijk, word je blij van een klant die niet bij je past. Die dingen van je verlangt, die je eigenlijk helemaal niet wilt. Ik zou zeggen, dan is het leuk dat je er geld uit genereert, maar waar ben je dan mee bezig. Je bent dan niet goed voor jezelf bezig, want je klant is dan jou de baas. Dat lijkt me niet de bedoeling, als je ervoor kiest om zelfstandig ondernemer te zijn. Ook bij klanten heb je een keuze.

Waar ligt jouw grens?

Je beweging als ondernemer is ook wat je je klanten zelf meegeeft en iets waar de meesten zichzelf helemaal niet eens van bewust zijn. Je voedt ze als het ware zelf op in hoe je met je laat omgaan. Als je hierbij altijd meegaat in de wensen van je klant, omdat je bijvoorbeeld geen NEE durft te verkopen, dan laat je anderen toe om jouw grens te overschrijden. Ik kan je wel zeggen, dat geeft een hoop ergernis, stress en kost je bakken energie. Waarom pak je hierin niet zelf de regie en bepaal je zelf hoe en wat goed werkt voor jou. Die ruimte heb je als je zelf ondernemer bent. Met hele kleine simpele aanpassingen, kun je al een groot verschil voor jezelf maken. Zelf ben ik het grootste deel van mijn leven er geweest voor anderen en ging daarbij volledig voorbij aan mijn eigen grenzen/behoeften. Inmiddels heb ik geleerd om vaker te kiezen voor mezelf. Kleine aanpassingen hebben in mijn leven een enorm verschil gemaakt. En als dat kan voor mij, kan dat ook bij jou. Ook hierin blijf ik ook nog iedere dag leren.

In de samenwerking met anderen is het ook belangrijk je eigenheid te behouden. Sta stil bij je eigen behoeften, product en datgene wat past bij jou en je onderneming. Laat je hierbij niet laten leiden door wat anderen vinden, van je verwachten. Het is heel mooi om daar waar mogelijk en voor jou wenselijk eventueel je krachten te bundelen met andere ondernemers, maar zorg dan wel voor een goede balans. Ten slotte is jouw business wel jouw eigen verantwoordelijkheid.

De koe bij de horens vatten

Communicatie is zo moeilijk of makkelijk als je het zelf wilt maken. Open en eerlijk zijn is de manier voor mij, het voorkomt ruis en frustraties en daarmee heel veel stress. Dat betekent niet dat alles altijd alleen maar positief en leuk is wat je tegenkomt en te horen krijgt. Maar hoe dan ook, je moet dealen met wat is. Dan kun je (ook om meer stress te vermijden) de koe maar beter meteen bij de horens vatten, vind ik. Dan heb je het maar gehad en hoef je je niet langer druk en bang te maken over wat er misschien gaat komen. Ik hou van duidelijkheid, dan weet je waar je aan toe bent. Daarbij geeft het je de kansen om te groeien, omdat je het aangaat en voor jezelf gaat staan.

Eigenheid

Wat mij betreft ligt ieders kracht bij zijn eigenheid/authenticiteit. Als je trouw blijft aan jezelf en wat belangrijk is voor jou, dan zet dit je in je kracht. Maar daarvoor moet je je wel durven uiten, jezelf van je kwetsbare kant laten zien. En dat betekent dus je uitspreken als je een andere mening hebt over iets, terwijl je misschien bang bent dat iemand dit afkeurt. Dit is ook een vorm van jezelf laten zien.

In mijn praktijk kom ik steeds meer krachtige ondernemende mensen tegen, die vastlopen, omdat ze bang zijn iets te vinden of te doen wat anders is dan ze zichzelf hebben aangeleerd. Maar we zouden onszelf, zoveel stress en leed besparen als we eerlijker en opener zouden zijn naar onszelf en in onze communicatie naar anderen.

De kracht van eenvoud

Zelf ben ik iemand die haar woordje klaar heeft en niet bang is om dingen te zeggen. Toch heb ik ook mijn onzekerheden en angsten en is het ene onderwerp voor mij ook makkelijker te bespreken dan het andere. Daarin leer ik ook nog iedere dag. Maar ik ben ervan overtuigd dat met eerlijke en zuivere communicatie, heel simpel en eenvoudig een hele hoop leed en shit kan voorkomen. Voorwaarde daarbij is wel wederzijds respect en ruimte voor elkaar eigenheid.

Zelf de regie

Authentiek kunnen en durven zijn is wat ik ieder mens gun. Want daar ligt de sleutel voor ieders geluk. Daarin is voor ieder mens zelf te bepalen wat voor hem of haar goed is, en dit geldt voor alles in je leven. Ieder op zijn eigen manier en tempo. Neem de regie over je eigen leven in alles wat je doet. Kies voor leiderschap vanuit je eigenheid voor de dingen die er voor jou toe doen. Wat mij betreft wordt het tijd om de kaders (wat hoort en wat niet) eens wat meer los te laten en elkaars eigenheid eens wat  meer te waarderen. Want ook al zijn we allemaal anders, we zijn allemaal gewoon mens. Daarom kies ik als coach (en ook hierin een uitzondering op de regel van velen) niet voor een specifieke doelgroep. Want ik wil mensen helpen weer zo spoedig mogelijk op eigen kracht verder te gaan. Het maakt me niet uit vanuit welke rol, want dat is maar een stukje van wie je bent. Je mens zijn, je eigenwaarde speelt in alle aspecten van het leven. En ieder mens kan alleen voor zichzelf bepalen wat goed is en wat wel en niet werkt. Ik vertrouw erop dat mensen voor mij kiezen om wie ik ben.

Eigen vorm

Ik ben dankbaar voor alles wat de bijeenkomst van vrijdag mij heeft gebracht. Ik haal hier voor mezelf de dingen uit waar ik iets mee wil. Ook daarin laat ik me niet leiden door wat  marketingtechnisch het meest verstandig is. Ik geef mijn ondernemerschap vorm op mijn eigen manier en tempo. Dit is mijn proces. Ik wil mensen juist stimuleren om HUN EIGEN KEUZES te maken. Als je dat leert doen, dan maakt de rest niet meer zo veel uit. Hierin wil ik ook gewoon een voorbeeld zijn. Voor mij geen kaders meer die mij belemmeren of volgzaam zijn in vormen die voor anderen werken, maar de vorm die mij past.

Laat jezelf zien

Ook in de presentatie komt het uiteindelijk weer terug op wie je zelf bent, wat je doet en bij je past. Dus JOUW EIGENHEID, die maakt wie je bent en waarmee je je onderscheidt van anderen. Duidelijk is dat het hiermee begint, Waarom zou je die dan ook niet laten zien, als dat voorwaarde is om het maximale uit jezelf (en je onderneming) te halen?

Ik hoop met dit blog je wat meer bewust te hebben gemaakt in hoe jij als mens en ondernemer voor jezelf durft te gaan staan. Ben benieuwd wat je van dit blog vindt. Ik hoor het graag van je.

Annet de Groot

GA Mental Coach

06-23480372

www.ga-mentalcoach.com

info@ga-mentalcoach.com

Een gedachte over “Authentiek leiderschap

  1. Mooie blog. Ik heb hem met veel plezier gelezen. Ik sta er ook zo in. Net of ik mezelf lees. Ik merk inderdaad dat een doelgroep kiezen voor mij ook niet werkt. Ook ik neem gewoon de tijd en kijk waarbij ik mezelf kan blijven. Ik kijk uit naar de volgende blog.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s